Hyviä uutisia Tammelasta

Kirjoitus on julkaistu Forssan Lehden Mielipide -palstalla 29.11.2020.

Forssan Lehti on uutisoinut Tammelan asioista kiitettävän runsaasti, vaikkakin viime aikoina uutiset ovat olleet enimmäkseen negatiivisia: veronkorotuksia, palveluverkon karsimista jne. Positiivisetkin uutiset varmaan kiinnostavat kuntalaisia, kerrottavaa kyllä riittäisi: ”Tammela sai verotuloja marraskuussa ennätysmäärän!”, ”Tammela komeasti kolmas kasvukunta Kanta-Hämeessä”, ”Tammelan osavuosikatsaus 1-9/2020 vahvasti plussalla!”.

Kunnanjohtaja Kalle Larsson selitti esitystään veronkorotuksesta ja palveluverkon karsimisen tarpeesta: tilinpäätökset 2018 ja 2019 olivat yhteensä yli 3 miljoonaa alijäämäisiä, kuluvan vuoden talousarvio on 1,5 miljoonaa alijäämäinen ja ensi vuonna alijäämäkierre uhkaa jatkua (FL 24.10.). Samalla kunnanjohtaja toivoi, että kuntalaisille kerrotaan avoimesti kunnan talouden tilanteesta. Todenmukaista ja avointa tiedotusta todellakin tarvitaan, myös positiivisten asioiden esille nostamisessa.

Kunnanvaltuustossa 31.8. tehtiin esitys, että verotulojen ja valtionosuuksien osalta muutokset vuoden 2020 talousarvioon palautettaisiin valmisteluun. Esitystä ei huomioitu, vaikka jo silloin oli tiedossa, että verotulot ja valtionosuudet tulevat muuttumaan voimakkaasti ennakoitua parempaan suuntaan. Näin on myös käynyt. Talouden toteuma ei valtuuston päätöksillä miksikään muutu, mutta positiivisella tuloksella on iso vaikutus siihen mediakuvaan, mitä kunnan taloudesta välitetään kuntalaisille.

Vuodelle 2021 kunnanjohtajan talousarvioesitys on niukasti positiivinen. Tätä perustellaan tehdyillä veronkorotuksilla. Vähemmälle huomiolle on jäänyt esitykseen sisältyvä sosiaali- ja terveyspalveluiden menojen ylibudjetointi: talousarvioesityksessä sote-kustannuksiin on varattu yli 800 000 euroa enemmän kuin mitä FSHKY omassa talousarviossaan Tammelan osuudeksi esittää. Lieneekö pelkkää sattumaa, mutta tehtyjen veronkorotusten arvioitu vaikutus on samaa suuruusluokkaa ylibudjetoinnin kanssa.

Sote kustannusten tarkastelusta selviää, että vuosina 2015-2020 sosiaalipalveluiden ylitys FSHKY:n talousarvioon nähden on ollut keskimäärin +1,8%, noin 150 000 euroa. Terveyspalveluiden osalta summa on vuosittain etukäteen sovittu kiinteä sopimushinta, joka meillä siis on jo tiedossa. Tämän ns. sopimusohjauksen ylitykset ja alitukset huomioidaankin vasta seuraavien vuosien budjeteissa. Muutokset sovittuun kiinteään vuosihintaan olisivatkin poikkeuksellisia, eikä sellaisia ole näköpiirissä.

Tämä ja ensi vuosi ovat talouden kannalta poikkeuksellisia valtionosuuksien kasvun vuoksi. Ylijäämäiset talousarviot helpottavat päätöksiä välttämättömistä sisäilmaremonteista. Jatkossakin tarvitaan tiukkaa taloudenpitoa, kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtimista ja kattavaa yhteistyötä paremman Tammelan puolesta.  

Tuomo Tuovinen, kunnanvaltuutettu, Keskustan valtuustoryhmä (sit.)

Ilkka Tuovinen, kunnanhallituksen jäsen, valtuutettu, Meidän Tammela valtuustoryhmä


? Kuntavaalit 2021 ovat jo nurkan takana! Meidän Tammela on puolueista riippumaton vaikuttaja. Tule mukaan joukkoomme!

Yhteystietomme löydät täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.