Tammelan talousarvio 2021, ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 14.12.2020

Katso ryhmäpuheenvuoro YouTubessa klikkaamalla tästä.

Meidän Tammela -valtuustoryhmä kiittää toimialoja huolellisesta talousarviovalmistelusta. Toimialojen talousarviot ovat realistisia, eikä meillä ole niiden osalta huomautettavaa.

Tahdomme kuitenkin nostaa esille vallitsevan koronatilanteen vaikutuksen Tammelan vetovoimaan. Vuoden 2020 aikana Tammelan väkiluku on kääntynyt kasvuun ja on tällä hetkellä huomattavasti suurempi, kuin mitä tilastokeskus on omassa ennusteessaan arvioinut.

Syitä tähän selvään trendimuutokseen voimme vain arvailla, mutta epäilemättä ainakin osa siitä johtuu koronapandemiasta. Kunnan pitkäjänteisesti tekemiä markkinointipanostuksia ei kuitenkaan pidä vähätellä. Vallitseva koronaan liittyvä epävarmuus sekä sen myötä lisääntynyt etätyö luo Tammelalle uusia mahdollisuuksia. Nyt ei siis ole oikea hetki leikata markkinoinnin määrärahoja. Sen sijaan meidän tulee jatkaa sitä määrätietoista ja ammattitaitoista työtä mitä kunnan markkinoinnin hyväksi on viime vuodet tehty.

Esitämmekin, että kunnanvaltuusto päättää lisätä vuoden 2021 talousarvioon 20,000€ markkinointimäärärahaa.

Toinen, euromääräisesti huomattavasti isompi asia liittyy sosiaali- ja terveyspalvelujen menoihin. Vuoden 2021 talousarviossa näihin on varattu yli 800,000€ enemmän kuin mitä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on Tammelalle arvioinut. Herääkin kysymys, halutaanko ylibudjetoinnilla luoda keinotekoiset perustelut jo aiemmin päätetyille veronkorotuksille?

Mielestämme talousarvion, kuten muunkin päätöksenteon kunnassa, tulisi aina pohjautua parhaaseen ja ajantasaisimpaan käytettävissä olevaan tietoon. Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta parasta tietämystä ja asiantuntijuutta edustavat hyvinvointikuntayhtymä sekä sairaanhoitopiiri.

Mikäli halutaan poiketa näin merkittävästi hykyn ja sairaanhoitopiirin arvioista, tulisi esitetyille poikkeamille olla vahvat perustelut. Tietoinen ylibudjetointi ei sellainen ole. Se vääristää tilannekuvaa ja antaa virheellisen viestin julkisuuteen. Miksi haluaisimme tietoisesti antaa kuntamme taloudesta arvioitua heikomman kuvan?

Meidän Tammela -valtuustoryhmän puolesta toivotan kaikille rauhallista joulunodotusta. Kiitos.

Meidän Tammela valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.