Tammelan veroprosentit 2021, ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 26.10.2020

Veroprosenteista päättäminen on yksi kunnan merkittävimmistä päätöksistä. Ajantasainen tilannekuva vuoden 2021 talousarviovalmistelusta sekä seuraavien vuosien näkymistä on vähintä, mitä päätöksenteon tueksi tulisi päättäjille esittää.

Kunnanjohtajan toimittamien viimeisimpien arvioiden perusteella vuoden 2021 talousarviosta saattaa muodostua jopa ylijäämäinen nykyisillä veroprosenteilla. Siis ilman veronkorotuksia.

Kaikkien tiedossa kuitenkin on, että jo lähitulevaisuudessa kustannuksia voivat lisätä merkittävästi erityisesti nämä kaksi tekijää:

Uusi yhtenäiskoulu rasittaa toteutuessaan kunnan taloutta merkittävästi. Purkaminen ja uudisrakentaminen aiheuttavat Inspira Oy:n selvityksen mukaan yli 3M€:n kertaluontoisen tappion. Lisäksi poistojen ja rahoituskulujen kasvu vaikuttavat negatiivisesti kunnan tulokseen joka vuosi, ylittäen merkittävästi käyttötalouden arvioidut säästöt.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusylitykset ovat muodostuneet pikemminkin säännöksi kuin poikkeukseksi. Kun näiden osuus kunnan menoista on yli 60%, pienetkin ylitykset tarkoittavat nopeasti satoja tuhansia euroja.

Kaiken muun epävarmuuden lisäksi koronapandemia on tuonut taivaanrantaan mustia joutsenia, jotka voivat aiheuttaa suuriakin mullistuksia. Työllisyyden sakkaaminen, sairaanhoitomenojen yllättävä kasvu sekä sellaiset asiat, joita emme tällä hetkellä osaa edes ennakoida, voivat toteutuessaan iskeä kipeästi kuntatalouteen.

Realismia on varautua siihen, että vähintäänkin jokin edellä mainituista tulee toteutumaan. Jos ei ensi vuonna, viimeistään lähivuosina. Tämän johdosta olemme valmiita harkitsemaan maltillista korotusta veroprosentteihin.

Tässä yhteydessä emme tee omaa esitystä veroprosenteista. Toivomme, että valtuusto löytää asiallisen keskustelun myötä yhteisen konsensuksen veroprosenteista. Tämä päätös vaikuttaa jokaisen kuntalaisen ja mökkiläisen elämään.

Meidän Tammela valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.