KANNANOTTO KOULUVERKKO SÄÄSTÖIHIN!

Väännetään paksusta rautalangasta kun tavallisesta vääntäminen ei auttanut.

Koulukohtaiset käyttökustannukset kaikkineen päivineen suljettavien koulujen osalta:

Kaukjärvi                                      316.676

Letku                                             236.751

Myllykylä                                      504.986

Teuro                                             217.348

Yhteensä                                    1.275.761

Siinä on maximaaliset säästöt jos kyläkoulu kiinteistöt saadaan käyttöön niin ettei niistä koidu kustannuksia kunnalle. Joka voi hyvinkin jäädä haaveeksi. Ja jos kylien lapset lähetetään pakolaisina Ruotsiin tai naapurikuntien kouluihin. Valtion avuthan tietysti jää saamatta mutta sehän ei välttämättä näy koulujen käyttökustannuksissa kun ei ole tietoa mihin ne on kohdennettu.

Näinhän ei tietysti käy vaan pieni osa lähtee naapurikuntien kouluihin joten lasketaan lisää.

Suljettavien koulujen käyttökustannukset yhteensä 1.275.761 josta noin 200.000 sulaa kasvaviin kuljetuskustannuksiin. 150 oppilasta käyttökustannukset 8505 euroa per nuppi. Jos ne tuosta jollain taianomaisella tempulla saadaan tippumaan 5.000:een euroon per nuppi niin käyttömenot näiden oppilaiden osalta on 750.000 euroa yhteensä. Eli 1.275.761 – 200.000 – 750.000 = 325.761.

Tämä tarkoittaa sitä että Koulukeskuksen ja Riihivalkaman sekä  Portaan koulujen käyttömenot eivät saa uusien oppilaiden myötä nousta enempää kuin tuon 750.000. Jos näin saataisiin menemään niin Tammelan peruskoulukustannukset olisivat  7.614 euroa per nuppi eli valtakunnallisestikkin huippuluokkaa jota kyllä edelleen pidän kaukaisena haaveena varsinkin kun Fain tiloihin aletaan upottamaan rahaa. Siellä ei pienet rahat tule riittämään ja kaiken kaikkiaan riskikohde. Fain remppa pitää ehdottomasti aloittaa kattavalla kuntokartoituksella.

Nyt jo tiedetään että kaikki 150 oppilasta ei mainittuihin kouluihin mahdu ja syystä siitä aletaan paniikin omaisella kiireellä saneeraamaan Fain tiloja peruskoulu käyttöön tietämättä varmasti onnistuuko se edes ja mitä se tulee maksamaan. Varmaa on ainakin se että tuo mahdollinen säästö 325.761 ei tule riittämään mihinkään.

Tämä laskentatapa on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvinkin luotettava  ja toivottavasti riittävän yksinkertainen että se aukeaisi kaikille. Se perustuu kirjanpitoon ja valtakunnallisiin erittäin luotettaviin tilastoihin jotka kertovat mitä Suomessa peruskoulukustannukset korkeimmillaan ja alhaisemmillaan ja keskimäärin ovat. Tilastothan on tietysti tehty rikottavaksi mutta en kuitenkaan jaksa uskoa että nämä konsultit ovat sellaisia taikureita että heidän avullaan lähennellään Suomenennätyksiä. Enemmänkin uskon meidän virkamiehiin. Meillä on hyviä virkamiehiä, annetaan heille paremmat olosuhteet tehdä töitä ja ennen kaikkea edes vähän enemmän aikaa tehdä työnsä huolella niin uskon vakaasti että jälkeä syntyy.

One thought on “KANNANOTTO KOULUVERKKO SÄÄSTÖIHIN!

  1. Terve Erkki.
    Eikö se ole niin, että jos oppilas kohtaisena kuluna käytetään nykyista kunnan keskiarvoa n.8000€/oppilas, niin säästö ei synny lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.