Sotkamosta kahden kansallispuiston kotiin

Olen 39-vuotias turvallisuusalan asiantuntija ja ammatillinen opettaja. Päivätyöni teen amiksessa opettaen vartijan ja järjestyksenvalvojan työtä. Päivätyö vaihtuu kesällä hetkeksi kotityöksi, kun jään äityslomalle. Yhteiskunnallisesti minulle tärkeitä asioita ovat turvallisuus, lapsiperheiden ja lasten tukeminen sekä maaseudun kehittäminen.

Juureni ovat Kainuun vaaramaisemissa. Muutin noin kymmenen vuotta sitten Tammelan Liesjärvelle. Tätä edelsivät kymmenen kerrostaloasumisen vuotta Helsingissä ja Forssassa. Liesjärvellä minua houkutti erityisesti lähiympäristön metsästys- ja muut ulkoilumahdollisuudet sekä väljä asuminen. Tammelan kunnan palveluista tai muista kunnan asioista en tuolloin osannut olla kiinnostunut. Työpaikka ja tarvitsemani palvelut löytyivät muiden kaupunkien ja kuntien alueelta.

Tammelan kunnan asiat alkoivat kiinnostamaan minua ensimmäisen lapseni siirtyessä kotihoidosta päivähoitoon. Lapsellisena ihmisenä sitä on kummasti aivan eri tavalla riippuvainen kunnan tekemistä ratkaisuista kuin ennen lapsia. Pari vuotta olimme karkkilalaisen perhepäivähoitajan asiakkaina, koska Tammelasta ei yksinkertaisesti löytynyt silloin alle kolme vuotiaalle kohtuullisen matkan päässä olevaa hoitopaikkaa. Sittemmin olemme saaneet nauttia lähipäiväkotimme Portaan päiväkodin palveluista.

Päivähoidon saavutettavuus on Tammelan lapsiperheille yksi merkittävimmistä arjen sujuvuuteen vaikuttavista tekijöistä. Varhaiskasvatuksen palveluverkoston suunnittelussa tulee huomioida, että monella pienen lapsen vanhemmalla on pitkä opiskelu- tai työmatka ulkopaikkakunnille. Lapsille tulee löytyä hoitomahdollisuuksia siten, että hoitomatkoista ei kerry perheille kohtuuttomia lisäkilometrejä.

Erityisesti päivähoidon sijainnin vaikutukset voivat kertautua reuna-alueiden perheillä. Jos perheen arkeen lisätään 20 kilometrin päiväkotimatka väärään suuntaan, se tarkoittaa päivittäin 80 ylimääräräistä kilometriä ja yli kahta tuntia vähennystä perheen yhteisestä ajasta. Lapsiperhevaiheessa jaksaminen on koetuksella eivätkä kohtuuttomat lisärasitteet ole tervetulleita.

Kunnan pitää kehittää ja ylläpitää varhaiskasvatuksen palveluverkostoaan avoimin mielin. Yhteistyö muiden kuntien kanssa voi olla yksi mahdollisuus palvella lapsiperheitä paremmin.  Pienten yksiköiden ylläpitäminen ei saa olla myöskään täysin poissuljettu vaihtoehto. Pienemmät yksiköt on oltava edelleen vaihtoehtona myös peruskoulujen osalta. Osaava henkilökunta ja pienet ryhmäkoot voivat kompensoida sitä, mitä ehkä toimitilojen nykyaikaisuudessa näissä yksiköissä jää puuttumaan. Kaiken keskittäminen ja massatuotanto ei saa olla tammelalaisten lasten tulevaisuus.

Tämän jutun kirjoitti:


Meidän Tammela kuntavaaliehdokkaat 2021, juliste

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.