Mihin menet, Tammela?

Tienristeys metsässä

Tammela on tienhaarassa, ehkäpä merkittävimmässä koskaan. Kunta on tuhoamassa yhden parhaista vahvuuksistaan, koko kunnan kattavan kouluverkon, perusteluin jotka eivät lähempää tarkastelua kestäneet. Siinä missä muut kunnat ovat ajamassa tai jo ajaneet kouluverkkonsa alas ja keskittäneet opetuksen muutamiin suuriin yksiköihin, Tammelalla olisi kertakaikkisen loistava mahdollisuus profiloitua edukseen.

Digitalisaation tuomat mahdollisuudet ovat todellisia, niillä on mahdollista sekä parantaa oppimisen laatua että alentaa kustannustasoa, koulun yksikkökoosta riippumatta. Yritysmaailmassa jo noin kymmenen vuotta sitten käyttöön otetut digitaalisen yhteistyön ja oppimisen mahdollisuudet rantautuvat myös koulumaailmaan. Yhdistämällä nämä koko kunnan kattavaan kouluverkkoon, Tammelalla on mahdollisuus luoda kestävää kilpailuetua pitkälle tulevaisuuteen. Kestävää sen vuoksi, että kerran lakkautettua kouluverkkoa ei avata uudelleen ilman merkittäviä investointeja. Kouluverkkoa ei niin vain kopioida.

Tammelan kuntastrategiassa on tunnistettu mm. väkiluvun laskuun ja kaupungistumiseen liittyviä trendejä. Nämä megatrendit luovat edetessään myös toisenlaista ympäristöä kaipaavia kulkijoita, jotka astuvat megatrendiä vastaan. Etätyö sekä digitaalisuuden ja internetin vahva hyödyntäminen mitä moninaisimmilla tavoilla ovat minulle, kuten myös monille muille, osa jokapäiväistä elämää. Ne mahdollistavat työnteon ajasta ja paikasta riippumatta.

Nämä ovat juuri niitä henkilöitä, joita Tammelan tulee houkutella asukkaikseen, joiden huutoon Tammela voi vastata. Tammela ei voi menestyä isompien kuntanaapurien paineessa samoilla keskittämisen aseilla, meidän mahdollisuutemme on erikoistumisessa. Ulko-oven takaa avautuva luonto moninaisine harrastusmahdollisuuksineen, turvallisuuden tunne, puhdas ympäristö ja silti lähellä olevat peruspalvelut edustavat sitä, mitä voimme tarjota ja millä voimme kilpailla.

Olen itse Teurolta maailmalle lähtenyt, Kytöön paluumuuton tehnyt Tammelalainen. Luulin olevani yksi niistä, joiden ääntä olisi syytä kuunnella taistelussa väestönlaskua vastaan. Muutinhan minäkin takaisin. Markkinoinnissa menetetyn asiakkaan takaisin saaminen on kaikista kalleinta – millaisen viestin Tammela antaa tällä hetkellä maailmalle lähteville nuorille? Onko viesti sellainen, että haluamme sinut takaisin, täällä on onnellisuuden edellytykset ja sinua kaivataan, vai onko viesti kenties jokin muu?

Ilkka Tuovinen, kuntavaaliehdokas (sit.)

Meidän Tammela yhteislista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *