Pikkuisen talonpoikaista talousmatematiikkaa kouluverkon ympärillä!

Vuonna 2015 koulukeskuksen kokonaiskustannukset olivat oppilasta kohden 8179 euroa. Vastaava luku lakkautettavien neljän koulun keskiarvona oli 8074 euroa. Kun otetaan huomioon, että noista kuluista hyvin pieni osuus on kiinteitä kustannuksia (hallinto ja kiinteistökulut) niin merkittäviä säästöjä ei ole odotettavissa. Uuden koulun kulut tulevat olemaan pitkään suuremmat kuin suljettavien. Lisäksi jää riesaksi vielä neljä tyhjää koulua, joiden kustannuksia ei ole huomioitu missään laskelmissa. Mitä tulee muuttuvien kulujen osuuteen, niin opetuksen osalta tulee pientä halvennusta, jos opettajia irtisanotaan ja ryhmäkokoja suurennetaan. Ruokailun ja oppilashuollon kohdalla ei ole mitään merkittävää säästöä tehtävissä. Mutta kuljetuskustannusten kanssa käykin sitten todella huonosti. Suunniteltujen kyläkoulujen lakkauttaminen tuo tullessaan 102 uutta oppilasta kuljetusten piiriin, joka tarkoittaa yli 200 000 euron lisäkuluja per vuosi.

Jos nyt annettaisiin sen kouluverkon olla. Saneerataan jonkun verran olemassa olevaa niin säästöjä tulee takuuvarmasti. Ennen kaikkea keskitytään kiireisempiin asioihin, joita varmasti on vaikka kuinka paljon.

Näin minut on opetettu ja koulutettu näitä asioita tarkastelemaan. Pelkistetyn selkeästi, jolloin on helpompi nähdä olennainen kokonaisuus.

Tätä mieltä on Erkkijalmari!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *