Tammelan tulee rohkeasti keskittyä omiin vahvuuksiinsa

Ilkka Tuovinen nro 80, kunnallisvaaliehdokas, Meidän Tammela yhteislista

Kirjoitus on julkaistu Forssan Lehden Mielipide-palstalla 19.3.2017

Tammelan päättäjien enemmistö on viime vuodet määrätietoisesti pyrkinyt keskittämään kunnan palveluja – ja sitä kautta väestöä – paikkaamaan Kirkonkylän hupenevaa lapsilukua. Ajatuksissa ja suunnitelmissa on vahva menneen maailman suuruudentavoittelun kaiku – oletetaan, että isompi on parempi. Ajatusmalli on levinnyt peruskoulujen keskittämisestä ruoanvalmistukseen, viimeisimpänä ajatuksena seudullinen tekninen toimi.

Järkivihreäksi tunnustautuva Tammela ei ole suunnitelmiensa yhteydessä tehnyt ensimmäistäkään ympäristövaikutusarviointia. Unicefin Lapsiystävällinen kunta -statusta tavoitteleva kunta on jättänyt lasten osallistamisen ja kuulemisen tekemättä. Puheet ja teot eivät kohtaa. Selvityksiä ei ole tehty, vaikka kuljetusoppilaiden määrä tulee nykyisestä 18%:sta nousemaan yli 50%:n. Lakkautettavien neljän koulun alueelta tulee yli 40% kunnan alakoululaisista muutaman vuoden sisällä. Silti näiden alueiden lapsien ja perheiden mielipiteille ei ole annettu arvoa. Kuljetuskustannuksia on tietysti myöhemmin helppo karsia ottamalla kyydityksen rajaksi lakisääteinen maksimi 5 km myös 1-3 luokkalaisilla.

Tammelan fokus täytyy saada takaisin sen omiin vahvuuksiin, joihin kehittämisen ja tulevaisuuden rakentamisen pitää tukeutua. Luonnonpuistot, väkevä historia, talkoohenki ja yleinen hakkapeliitta-asenne keskittämistä ihannoivan ideologian tilalle. Kunnan tase ei kaipaa uusia kiinteistömonumenttejä suuruudenhulluudesta muistuttamaan. Investoinneissa pitää olla selkeä strateginen hyötynäkökulma keskittämisen ideologian sijaan.

Forssan Lehti Mielipide 19.3.2017
FL 19.3.2017

FAI:n kiinteistössä on erinomaista potentiaalia esimerkiksi kirjaston kaipaamaksi lisätilaksi. Siitä voisi ideoida kuntalaisten yhteisen työhuoneen – start-up tiloja eri alojen pienyrittäjille, harrastetiloja aina autojen huollosta tekstiili- ja puutöiden tekemiseen sekä bändi- ym. kulttuuritiloja kuntalaisille. Siellä voisi pitää vaikkapa vuosittaiset Hakkapelitta-LANit! Esimerkkiä toimintaan voi ottaa vaikkapa Hämeenlinnan kumppanuustalosta.

Rohkeutta ja omien vahvuuksien tunnistamista edustaisi korvan kallistaminen kyläyhteisöjen suuntaan sen sijaan että niitä, valtuutettu Ismo Ojansuun sanoin, rangaistaan sulkemalla koulut. Kylät ovat ehdottaneet lukuisia kehitysehdotuksia aina koulukiinteistöjen kunnossapidosta koulujen erikoistumiseen. Ehdotusten taustajoukoissa on mm. alansa Suomen ehdottomaan kärkeen kuuluva forssalainen Biotus Oy.

Onko ainoa yhteistyö, mitä kunta suostuu harkitsemaan sellaista, missä saadaan itseään isompi kumppani eli Forssa ja joka väistämättä tulee tarkoittamaan kunnallisen päätösvallan osittaista luovuttamista

Ilkka Tuovinen, kuntavaaliehdokas #80

Meidän Tammela yhteislista

One thought on “Tammelan tulee rohkeasti keskittyä omiin vahvuuksiinsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *